
Majlti i maresë, si prodhohet dhe cilat janë vetitë kurative
Studime të pesëvjeçarit të fundit mbi forcën antioksiduese të llojeve të ndryshme të mjaltit, kanë veçuar mjaltin e maresë si mjaltin me fuqinë më të madhe në eliminimin e radikaleve të lira dhe neutralizimin e stresit oksidues në organizëm.
Mareja është një pemë tipike e zonave mesdhetare dhe prodhon lule dhe fruta të vogla që ngjasojnë me luleshtrydhen. Mjalti i bërë nga poleni i mares quhet mjaltë mareje dhe dallohet lehtë nga llojet e tjera të mjaltit nga shija e hidhur dhe ngjyra bezhë. Prodhohet përgjithësisht nga gjysma e tetorit deri në nëntorin e vonë.
Pasi bletët e prodhojnë këtë mjaltë, ai pritet dhe hiqet nga pitet dhe vendoset në centrifugë. Më pas, mjalti i përftuar futet nëpër kavanozë ku mund të ruhet për periudha të gjata.
Mjalti i mares është prodhuar tradicionalisht në Shqipëri dhe konsiderohet si një mjaltë i ushqyeshëm dhe me vlera kurative. Gjendet në shitje në sasi të vogla, pasi më shumë gjen përdorim familjar. Përveç zonës së Përmetit, gjendet në Skrapar dhe Tiranë, ku bima e mares rritet gjerësisht nëpër pyje. Ky mjaltë nuk është shumë i përhapur pasi prodhohet në sasi të vogla dhe ka shije të veçantë.
Ndër shekuj ai është përdorur si detoksifikues për mëlçinë, diuretik, anti-asmatik, antiseptik veçanërisht për rrugët urinare dhe për të përmirësuar qarkullimin.
Ai njihet në zonat mesdhetare si: Shqipëria, Portugalia, Italia, Korsika dhe Greqia. Ky mjaltë dallon për një shije veçanërisht të freskët, por edhe pak të hidhur. Mjalti i maresë përmban një acid fenolik të quajtur Acid Homogentisik, i cili ka forcë antioksiduese tepër të fuqishme.
Studime të pesëvjeçarit të fundit mbi forcën antioksiduese të llojeve të ndryshme të mjaltit, kanë veçuar mjaltin e maresë si mjaltin me fuqinë më të madhe në eliminimin e radikaleve të lira dhe neutralizimin e stresit oksidues në organizëm. Shkencëtarët portugezë kanë krahasuar 39 lloje mjalti lulesh, përfshirë mjaltë trumze, eukalipti, portokalli, mareje dhe akacie të bardhë.
Mjalti i maresë rezultoi me përmbajtje më të lartë të kalciumit, magnezit dhe hekurit, së bashku me mjaltin e eukaliptit. Ndërsa forca antioksiduese ishte dallueshëm më e lartë te mjalti i maresë me një përmbajtje të substancave fenolike më shumë se 600 mg ekuivalente të acidit galik (GAE). Krahasuar me mjaltin e gështenjës dhe te hikerrorit, ai i maresë dallon për forcë edhe më të lartë antioksiduese.
Konsumi i 2-3 lugëve të mëdha në ditë është i mjaftueshëm për të përfituar nga vlerat ushqyese të këtij mjalti. Ai mund të merret siç është, i holluar me ujë ose si pjesë e salcave të ndryshme të sallatave.
Fëmijët nën moshën 2 vjeç nuk duhet të konsumojnë mjaltë!
Ky mjaltë përmban njësoj sheqer si llojet e tjera, prandaj personat që vuajnë nga diabeti duhet ta llogarisin atë në sasinë ditore të karbohidrateve që duhet të konsumojnë.
Pritshmëritë reale dhe joreale, bëni dallimin për të qenë në paqe me veten
Ja ç’duhet të dini para vaksinimit të fëmijës
Sherebela për shërimin e shumë sëmundjeve