Ndryshimet e temperaturave, kujdes vitaminat
Ndryshimet e temperaturës vënë në provë të vështirë jo vetëm sistemin nervor, por edhe bukurinë tonë. Këtu do të gjeni pesë vitaminat më pak “të famshme”, por të përsosura për t’u marrë me disavantazhet e ndryshimit të sezonit.
Ndryshimet e temperaturës vënë në provë të vështirë jo vetëm sistemin nervor, por edhe bukurinë tonë. Këtu do të gjeni disa nga vitaminat më pak “të famshme”, por të përsosura për t’u marrë me disavantazhet e ndryshimit të sezonit.
Vitamina H: forcon flokët
Vitamina H quhet “vitaminë e bukurisë”, sepse përveç përmirësimit të shëndetit të lëkurës dhe thonjve, biotina (e quajtur edhe vitamina B8) parandalon humbjen e flokëve duke stimuluar prodhimin e keratinësa. Por jo vetëm.
Sipas studimeve të fundit, ajo mbron trurin nga sëmundjet neurogjenike dhe nxit funksionimin e mirë të palcës së kockave. Ku gjendet? Te perimet, maja e birrës, oriz gruri, vezët, bishtajoret, kërpudha, fruta të thata, qumësht dhe djathë. Sa duhet përdorur? 30 mg në ditë.
Vitamina E: mbron lëkurën
Falë vetive antioksiduese vitamina E të siguron një lëkurë të butë dhe elastike, duke të mbrojtur nga qelizat e lira, përgjegjëse për plakjen. Është gjithashtu e mirë për qarkullimin: ndihmon në kontrollin e presionit dhe kundërsulmon celulitin. Ku gjendet? Te gruri, vaji i ullirit, spinaqi, fruta të thata, në veçanti, bajame, lajthi dhe arra. Sa duhet përdorur? 12-13 mg në ditë.
Vitamina B5: antistres
Vitamina B5 ose acidi pantothenik është vitamina antistres. Ajo përmirëson përqendrimin dhe kujtesën, jep energji duke mbrojtur trurin nga lodhja. Është aleate e shëndetit të zemrës. Ku gjendet? Në mish, mëlçi, bishtajore, arra dhe vezë. Sa duhet përdorur? 5 mg në ditë.
Vitamina PP: i kundërvihet nervozizmit
Gjithashtu i njohur si B3 ose niacin, PP është vitamina e “humorit të mirë”: ajo është e përfshirë në prodhimin e serotoninës, një neurotransmetues themelor për mirëqenien emocionale.
Mban sistemin e tretjes të shëndetshëm dhe e mban kolesterolin nën kontroll. Ku gjendet? Në mishin e mëlçisë, gjeldetit dhe mishit të viçit, peshk blu, peshk shpatë dhe salmon, drithërat, patatet, fasulet dhe qumështi. Sa duhet përdorur? 18 mg në ditë.
Vitamina B6: parandalon të ftohtin
Vitamina B6 forcon sistemin imunitar: ju mbron nga viruset dhe bakteret përgjegjëse për sëmundjet sezonale. Përveç kësaj, ajo ju ndihmon të ndiheni më pak të zymtë sepse është e përfshirë në transformimin e karbohidrateve, yndyrave dhe proteinave në energji.
Ku gjendet? Në mëlçi, mish, qumësht, drithëra, spinaq, bizele, fruta tropikale, peshk (ton, salmon, etj.). Sa duhet përdorur? 1.3-1.7 mg / ditë.
Larg dhimbjet me vitaminën K2
Kjo vitaminë pak e njohur ndihmon për të mbajtur kockat tuaja të shëndetshme duke ju mbrojtur nga osteoporoza dhe problemet e shkaktuara nga lagështia, goditjet ajrore dhe të ftohtit.
Ju e gjeni në sasi të vogla në mishin e viçit, pulës, në vezë, djathëra (të forta dhe të buta) dhe në lakër turshi.
(Portali Shkollor)
Ushqimi me vete në shkollë/ Regjimi shkollor reflekton në ushqimin e fëmijëve tanë
Çfarë rreziku mbartin patatinat?
8 zgjedhjet më të mira për një mëngjes të shëndetshëm