Biskota, ëmbëlsira më e dashur e Krishtlindjes
Biskotat e Krishtlindjeve janë një ëmbëlsirë tipike e veriut të Europës, e huazuar në shumë vende të tjera, pasi shija dhe atmosfera që krijon kjo ëmbëlsirë është shumë e bukur. Më poshtë ju sjellim mënyrën si mund t'i gatuani.
Biskotat e Krishtlindjeve janë një ëmbëlsirë tipike e veriut të Europës, e huazuar në shumë vende të tjera, pasi shija dhe atmosfera që krijon kjo ëmbëlsirë është shumë e bukur. Me një shije të thjeshtë dhe të parezistueshme, biskotat e Krishtlindjeve janë shoqëruese perfeket edhe për një filxhan me kakao, apo çokollatë të nxehtë. Mund t’i varni në pemën e Krishtlindjeve, apo t’i paketoni si dhuratë për miqtë, ose të dashurit tuaj, por mbi të gjitha këta biskota janë një kënaqësi e pafund për të vegjëlit.
Çdo qytet i veriut të Europës ka recetën e vet për këto biskota, gjithashtu edhe një emër specifik. Në Gjermani njihen si Nürnberger Lebkuchen, ose Pfefferkuchen. Në përrallat për të vegjëlit thuhet se origjina e tyre vjen nga një lloj buke bavareze dhe se biskotat së pari janë prodhuar në Norimberg. Legjenda thotë se nga fundi i vitit 1300, pas Krishtit, monarkët e qytetit zhvilluan një recetë të biskotave të Krishtlindjeve, duke i shtuar produkte dhe përbërës lokalë, si përshembull mjaltin.
Receta e biskotave të Krishtlindjeve është shumë e thjeshtë për t’u realizuar. Mjafton të ndiqni hapat e duhur!
Kohëzgjatja: 20 minuta dhe 12 orë në frigorifer
Sasia: 50 biskota 150 gr.
Përbërësit:
miell gruri 360 gr.
miell thekre 150 gr.
bajame të thërmuara
2 vezë të freskëta
200 gr. sheqer
200 gr. mjaltë
10 gr. sodë buke
50 gr. gjalpë i freskët
1 lëkurë limoni të grirë pak vanilje
1 limon e shtrydhur
1 lugë gjelle rum
Kanellë,
rrënjë karajfili në pluhur,
pak qumësht,
bajame dhe arra për dekorim
Përgatitja
1. Pasi të keni shtruar letrën e pjekjes mbi tavën ku do t’i piqni, në një tas bashkoni miellin e grurit, me miellin e thekrës, bajamet e thërmuara dhe sodën.
2. Sapo të keni përzier në një enë tjetër (nëse është e nevojshme edhe duke e ngrohur pak), sheqerin dhe mjaltin, i shtoni në tasin ku keni miellin, duke shtuar më pas edhe vezët, vaniljen, gjalpin e shkrirë, rumin, lëngun e limonit, rrënjët e karajfilit. I përzieni mirë dhe e punoni me kujdes deri sa të bëhet një brumë kompakte ku të jenë lidhur mirë njëri me tjetrin të gjithë përbërësit.
3. E mbuloni lehtë brumin me një pecetë të njomur dhe e vendosni të pushojë në frigorifer të paktën për 12 orë.
4. E nxirrni nga frigoriferi dhe e punoni brumin me shpejtësi. Pastaj e shtroni mbi një sipërfaqe të sheshtë dhe pak nga pak e hapni në formën e një petë me trashësi 1 cm.
5. E prisni brumin me format që dëshironi, pastaj e lyeni me furçë me pak qumësht të freskët dhe menjëherë pas kësaj i zbukuroni bisotat tuaja me bajame dhe arra, i piqni në furrën e parangrohur me 180 gradë. Koha e pjekjes është rreth 6 minuta.
6. Pjesa më e bukur e biskotave është t’i zbukuroni as pjekjes me glasse (krem sheqeri) ose me çokollatë.
(Portali Shkollor)
8 zgjedhjet më të mira për një mëngjes të shëndetshëm
Majlti i maresë, si prodhohet dhe cilat janë vetitë kurative
Çfarë rreziku mbartin patatinat?